Stimulentul de insertie

Stimulentul de insertie

Incetarea concediului de crestere a copilului si intoarcerea la locul de munca poate deveni o provocare adevarata pentru parinti, fiindca acest proces presupune un sir de schimbari in familie.
Parintii trebuie sa se gandeasca bine la felul in care vor sincroniza programul lor cu cel al copilului, apeland la serviciile bonelor, la gradinita sau cresa de stat sau privata, ajutorul rudelor etc.
Statul s-a gandit la toate aceste aspecte si la nevoia parintilor de a isi desfasura activitatea profesionala, astfel a implimentat noi modificari si completari la Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 111/2010 privind concediul și indemnizația lunară pentru creșterea copiilor, care vor simplifica procesul de adaptare si vor creste veniturile beneficiarilor.
In acest articol vei gasi raspunsuri la urmatoarele intrebari:

Cu cat s-a majorat stimulentul de insertie si care sunt conditiile de acordare?
Cine poate beneficia de stimulent si in ce caz se suspenda acest drept?

Ce beneficii aduce Ordonanța de urgență nr. 26/2021 (in vigoare de la 08.04.2021) si Hotărârea nr. 536/2021 (in vigoare de la 17.05.2021) privind acordarea STIMULENTULUI DE INSERTIE ?
Stimulentul de insertie se acorda persoanelor care au beneficiat de indemnizatie de crestere a copilului. Acordarea indemnizatiei inceteaza din momentul in care beneficiarului i s-a aprobat dosarul de acordare a stimulentului  de insertie.
Conform noilor reglementari, persoanele care obțin venituri supuse impozitului au dreptul la un stimulent de inserție, după cum urmează:

a) în cuantum de 1.500 lei, dacă persoanele îndreptățite obțin venituri înainte de împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilități. Cuantumul de 1.500 lei se acordă până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități;
b) în cuantum de 650 lei dacă persoanele îndreptățite obțin venituri după împlinirea de către copil a vârstei de 6 luni, respectiv 1 an în cazul copilului cu dizabilități.

(2) Persoanele care au finalizat concediul pentru creșterea copiilor și obțin venituri supuse impozitului, conform legii, beneficiază de stimulentul de inserție în cuantum de 650 lei, după împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu dizabilități pe o perioada de incă un an.

În cazul persoanelor care beneficiază de aceasta indemnizație lunară și solicită dreptul la stimulent de inserție, plata indemnizației se suspendă. Indemnizația lunară nu se cumulează cu stimulentul de inserție. Cuantumul stimulentului de inserție se majorează prin hotărâre a Guvernului.

In ce situatii se suspenda sau inceteaza stimulentul de insertie?

Dreptul la stimulentul de inserție încetează începând cu ziua următoare celei în care:
a) copilul a împlinit vârsta de 3 ani, respectiv 4 ani în cazul copilului cu dizabilități;
b) a avut loc decesul copilului
c) beneficiarul nu mai realizează venituri supuse impozitului și nici nu se află în concediul pentru creșterea copilului;

Dreptul la stimulentul de inserție prevăzut la art. 7 se suspendă începând cu ziua următoare celei în care se constată:
1. una din urmatoarele situații :
a) beneficiarul este decăzut din drepturile părintești;
b)beneficiarul este îndepărtat, conform legii, de la exercitarea tutelei;
c)beneficiarul nu mai îndeplinește condițiile prevăzute de lege în vederea încredințării copilului spre adopție;
d)beneficiarul nu mai îndeplinește condițiile prevăzute de lege în vederea menținerii măsurii de plasament;
e)beneficiarul execută o pedeapsă privativă de libertate sau se află în arest preventiv pe o perioadă mai mare de 30 de zile;
f)copilul este abandonat ori este internat într-o instituție de ocrotire publică sau privată;
g)beneficiarul a decedat;
h)în situația în care beneficiarul nu mai îndeplinește condițiile prevăzute la  12;
j)se constată că timp de 3 luni consecutive se înregistrează mandate poștale returnate.
2. beneficiarul nu mai realizează venituri și solicită concediul pentru creșterea copilului.

 

 

Distribuie